Jacquard breien zonder lange lussen

Fair-isle Inbreien

of te wel…Inbreien en de draad meenemen…

Wat is in breien? 
Wat is jacquard breien?
Hoe moet je Jacquard breien?
Hoe moet je in breien?

Dat zijn allemaal vragen die wij in de winkel krijgen. Graag leggen wij U hier meer over uit. Jacquard breien is een prachtige techniek die zich onderscheidt door het vermogen om veelzijdige en kleurrijke patronen te creëren. Dit type breien, ook wel inbreien genoemd, kan voor sommigen als een complexe vaardigheid overkomen, maar met geduld, oefening en een gedegen begrip van de techniek, kunt u adembenemende ontwerpen realiseren. In deze tutorial zullen we een duik nemen in de subtiele kunst van jacquard breien, waarbij we ons concentreren op hoe u de inbreiende draad op de juiste manier kunt meenemen om een soepel, uniform breiwerk te verkrijgen dat geen lussen aan de achterkant vertoont.

Dit breiproces vereist aandacht voor detail en een consequente werkwijze. Het is essentieel om de meelopende draad steeds om de linker wijsvinger te houden, waardoor u de controle en consistentie over uw werk behoudt. De meeloopdraad wordt beheerst, in een zigzaglijn geplaatst aan de achterkant van het werk, wat resulteert in een strak en gelijkmatig breiwerk. Het afgewerkte werk zal een mooi detail tonen, met een duidelijke voor- en achterkant die geen ongewenste lussen vertoont.

In deze tutorial zullen we ons focussen op zowel recht als averecht breien binnen de jacquardtechniek, om een helder en gedetailleerd begrip te bieden van hoe u de draad kunt manoeuvreren, afhankelijk van de steek die u aan het maken bent. Daarnaast zullen er fasefoto’s worden getoond om de werkwijze te visualiseren, en zullen er specifieke tips worden gegeven om de techniek van het inbreien draad meenemen te perfectioneren.

Het is van cruciaal belang om eerst deze techniek zonder een specifiek motief te oefenen, om volledig vertrouwd te raken met de handelingen van het jacquard breien. Deze basis zal u in staat stellen om te experimenteren met verschillende kleuren en patronen, uiteindelijk leidend tot het creëren van unieke en verfijnde breiwerken.

Fair isle techniek in beeld

Om de techniek echt te beheersen, raden we u aan actief deel te nemen. Dus, rust uzelf uit met een rondbreinaald en twee draden in duidelijk contrasterende kleuren en doe mee! Let wel, het is een groot voordeel als u al bekend bent met de rondbrei techniek. Bent u nog niet vertrouwd met rondbreien? [Leer rondbreien]

Nadat u zich heeft voorbereid, nodigen we u uit om de onderstaande video’s te bekijken en mee te doen. Stap voor stap, met oefening en geduld, zult u merken dat het u ook lukt om deze prachtige en traditionele breitechniek onder de knie te krijgen. Het vergt mogelijk wat tijd en inspanning, maar het resultaat – de mogelijkheid om prachtige, gedetailleerde en kleurrijke patronen te creëren – is het zeker waard. Veel breiplezier!

Brei met 1 kleur rechts en 1 kleur links

De video die deze techniek het meest effectief illustreerde, is helaas van het internet verwijderd, maar hier is de originele link waar de video te vinden was: http://www.philosopherswool.com/Pages/Twohandedvideo.htm.

Deze techniek staat bekend als de Philosopher’s methode. Wanneer u hierop googelt, vindt u vele andere filmpjes die deze techniek demonstreren, zoals bijvoorbeeld deze:
.

Deze alternatieve video’s kunnen ook nuttig zijn om een helder inzicht te krijgen in de methode en om de techniek effectief te leren. Het is wellicht de moeite waard om verschillende bronnen te raadplegen om een volledig begrip van de techniek te krijgen en om te zien hoe verschillende breiers de methode toepassen.

Brei met beide kleuren links 

Christel Seyfarth breit in met 2 kleuren links

“Wie kan jacquard breien met 2 kleuren links beter voor u demonstreren dan Christel Seyfarth zelf? Kijk over de schouder van Christel mee, doe actief mee en leer de kunst van het jacquard breien onder de meesterlijke leiding van een ware expert!” (klik op de foto om naar het filmpje te gaan) 

breinaalden-wizard

doe de test en ontdek de naald die U nodig heeft!

naaldenwizard

Tips & Techniek

U staat er niet alleen voor, wij helpen u graag! zoek de juiste breinaald, een basis patroon, wilt u iets anders leren ga dan naar tips & techniek.

Tips & Trucs

Gratis grondpatronen

Basis patronen voor truien en vesten in tricotsteek voor dames, heren én kinderen.

patronen

Jacquard breien zonder lussen

De foto bovenaan dit artikel laat  een mooie manier van jacquard breien  zien. Een techniek die na enige oefening, een mooi, gelijkmatig werk geeft, dat aan de achterkant geen lussen vertoont. De draad wordt namelijk om de andere steek “gehecht”. Tijdens het breien houden we de meelopende draad steeds om de linker wijsvinger. De draden worden niet om elkaar gedraaid, dus we hebben geen problemen met de bolletjes die in de war gaan! De meeloopdraad loopt aan de achterkant in een soort zigzaglijn, zie foto’s hieronder. We kunnen bij deze breiwijze slechts met 2 kleuren in één naald werken. Hierboven ziet u een detail van een breiwerk dat op deze manier is gebreid, links de goede kant, rechts de achterkant, u ziet geen lussen. Op de fase foto’s ziet u de werkwijze. Recht breien Gewoon de rechternaald in de steek op de linkernaald steken om een rechte steek te gaan maken, maar de draad nog niet om de pen slaan. Nu eerst de meelopende draad om de rechternaald en om de linker wijsvinger slaan. Hierna de werkdraad weer pakken en de steek gewoon recht breien; waarbij we de werkdraad onder de meelopende draad laten glijden en dus alleen de werkdraad doorhalen. Al die tijd blijft de lus om de linker wijsvinger; hij blijft daar ook als de volgende steek gewoon recht gebreid wordt (tenzij u volgens uw patroon van kleur moet wisselen). Deze twee steken steeds herhalen. Averecht breien De meeloopdraad om de linker wijsvinger slaan. Insteken voor de eerste averechte steek, de meeloopdraad valt daarbij tussen de punten van de breipannen in. De averechte steek breien, de meeloopdraad blijft boven de te maken steek. Bij de volgende averechte steek houdt u de meeloopdraad voor de te breien steek. Na enige oefening zult u merken dat dit goed gaat. U moet steeds de lus om uw linker wijsvinger houden. Deze twee steken steeds herhalen. Het is verstandig om eerst even te oefenen zonder een motief, dus gewoon één kleur voor en één kleur achter.
Stap voor stap :

1  naald insteken, meelopende draad omslaan.

2 Volgende steeds gewoon recht breien.
3 Meeloopdraad achter de te breien steek houden.
4 Meeloopdraad voor de te breien steek houden.

Tot zover het jacquard breien in tekst, bekijk nu de filmpjes nog eens en doe mee.

 
 

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur
Tenzij deze dagen géén speciale of feestdagen zijn.  
Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten. 


Vakantie :
15 JULY -15 AUGUSTUS 

 

 

Finlandia Import in Bergen (NH) 

 

Adres winkel