Wasvoorschrift

U kunt altijd specifieke wasinstructies vinden voor elk soort garen op de wikkels en op de online kleurenkaarten (Onder Wasvoorschrift tab).

Hieronder vindt u extra tips en goede raad die u kunnen helpen om uw gebreide kledingstukken in goede staat te houden.

Algemene wasvoorschriften voor garens

 • Was kledingstukken in een ruime hoeveelheid water en was ze indien mogelijk apart. Laat het kledingstukken nooit in het water weken.
 • Was donkeren kleuren apart. Donkere kleuren bevatten vaak een overschot aan kleurstof; het is daarom belangrijk om het kledingstuk apart te wassen en te spoelen tot het water helder is – zo voorkomt u dat een eventueel overschot aan kleurstof afgeeft op andere kleuren.
 • Gebruik uitsluitend een wasmiddel geschikt voor wol en andere fijne wezels of een wasmiddel zonder bleekmiddel en met een neutrale pH-waarde.
 • Breng altijd het kledingstuk in vorm en laat het plat liggend drogen. Het is belangrijk dat een kledingstuk nooit direct in de zon ligt te drogen.
 • Laat natte kleding nooit hangend laten drogen. Vermijd een ondergrond die vocht opneemt of vasthoudt, zoals bijvoorbeeld handdoeken. U riskeert dan dat het kledingstuk kleur afgeeft en zijn natuurlijke elasticiteit verliest.
 • Let op dat kledingstukken met bijzondere “zware” technieken (zoals kabels) kunnen uitrekken tijdens het dragen of in de was als zij niet vast genoeg zijn gebreid. Maak vooraf altijd een proeflapje, was het lapje, laat het volledig drogen en meet dan of de stekenverhouding klopt. Dit is wat extra werk, maar zo komt u niet voor nare verrassingen te staan.

Alpaca, mohair, zijde en onbehandelde wol:

 • Handwas 30ºC (lauw).
 • Laat het wasmiddel volledig oplossen voordat u het kledingstuk toevoegt.
 • Het kledingstuk voorzichtig in het water wassen, niet wrijven of wringen!
 • Grondig uitspoelen met schoon lauw water (niet koud).

Katoen, linnen en gemengde kwaliteiten:

 • Was in de machine op 40ºC of 60ºC afhankelijk van de instructie op de wikkel. Wordt het kledingstuk verkeerd of te koud/warm gewassen, dan kunnen de kleuren uitlopen. Gebeurd dit toch, probeer dan om het kledingstuk nog een keer op de juiste temperatuur te wassen.
 • Gebruik niet teveel wasverzachter. (liever geen)
 • Gebruik een wasprogramma met voldoende spoeltijd.
 • Katoen en linnen krimpen tijdens het wassen (eenmalig),
 • Niet drogen in de wasdroger.

Superwash behandelde wol:

 • Wol behandeld met Superwash kan gewassen worden in de machine, met het programma voor wolwas / fijne was.
 • Gebruik geen wasverzachter.

Drops Merinowol:

Als merinogarens superwash zijn behandeld, betekent dat dat de tips die hierboven genoemd zijn ook voor deze garens gelden. Daarnaast zijn er nog een aantal tips, die heel erg belangrijk zijn voor deze garens:

 • Als u kledingstukken wast die gemaakt zijn van DROPS Baby Merino, DROPS Merino Extra Fine en DROPS Big Merino is het belangrijk om de wasinstructies te volgen die op het garenlabel en in onze kleurenkaarten te vinden zijn.
 • Merinowol moet op 40 graden gewassen worden met een programma voor fijne was.
 • Gebruik een beetje wolwasmiddel (zonder enzymen en optische bleekmidden).
 • Gebruik NOOIT wasverzachter (de wolvezels worden dan te zacht en kunnen uit elkaar vallen).
 • Was apart, met veel water.
 • Laat NOOIT in de week staan!
 • Laat kledingstukken NOOIT voor een langere tijd nat in de wasmachine liggen!
 • Hang NOOIT te drogen, maar laat het kledingstuk in vorm, op een plat oppervlak drogen.

 

hoe moet je Wol Wassen & Drogen 

En:  Waarom je wol eigenlijk niet hoeft te wassen:

wol staat bekend om zijn natuurlijke weerstand  wol heeft van nature vuil- en geurafstotende eigenschappen, waardoor het niet vaak gewassen hoeft te worden. Vaak is het voldoende om wol te luchten in frisse buitenlucht of in een vochtige ruimte, zoals de badkamer tijdens een douche, om het weer fris te maken. Zo blijft de wol langer mooi en behoudt het zijn kwaliteit!

Wilt u toch wassen;
Hoe Wol Veilig te wassen met de machine:

Bij het wassen van wol is het belangrijk om de juiste technieken te gebruiken om de kwaliteit van de vezel te behouden. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C, zodat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went, wat essentieel is omdat een abrupte temperatuurverandering de vezels kan doen schrikken en krimpen, vooral bij te koud leidingwater in de winter.

Het is daarom aanbevolen om wol niet op een koud programma te wassen. Wij adviseren temperaturen van 30°C voor fijne wolsoorten zoals kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten. Daarnaast is het cruciaal om de wol voldoende ruimte te geven om rond te draaien in de wasmachine; 1 à 2 kg is het maximum om te voorkomen dat de kledingstukken tegen elkaar wrijven en beschadigen.

Hoe Wol Veilig te Wassen met hand,

Wij geven echter altijd de voorkeur aan wassen op de hand. Maar pas op! Dit kan aanvankelijk veiliger lijken, omdat veel mensen denken dat zij zorgvuldiger met hun wollen truien omgaan dan hun wasmachine dat doet. Toch is voorzichtigheid geboden! Let erop dat de watertemperatuur niet boven de 30°C uitkomt (en geloof ons, dertig graden voelt verrassend fris).

Vul een badkuip, emmer of gootsteen met lauw warm water, en voeg een klein beetje mild wasmiddel toe, bij voorkeur een speciaal wolwasmiddel. Keer je kledingstuk binnenstebuiten en dompel het onder in het water, laat het daar maximaal 10 minuten weken. Roer hierbij af en toe in het water. Daarna goed, maar zachtjes, uitspoelen (met water wat dezelfde temperatuur heeft als waarmee u gewassen heeft ) en het overtollige water voorzichtig uit je trui deppen.
Wringen is absoluut uit den boze! Rol het kledingstuk op in een handdoek.

Voor degenen die het nauwkeurig willen doen: de temperatuur van het water kan je meten met een bad- of digitale vleesthermometer.   

 

EUCALAN

Eucalan wolwasmiddel biedt verschillende voordelen, met name voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Hier zijn enkele van de voordelen:

1. Zacht voor Delicate Stoffen:

Eucalan is een mild, niet-toxisch wolwasmiddel dat speciaal is ontworpen om delicate stoffen voorzichtig te reinigen zonder ze te beschadigen.

2. Geen Spoelen Nodig:

Een van de unieke kenmerken van Eucalan is dat het niet uitgespoeld hoeft te worden, wat het wasproces vergemakkelijkt en water bespaart.

3. Verrijkt met Lanoline:

Eucalan bevat lanoline, een natuurlijke was die voorkomt in schapenwol. Lanoline helpt om wol te conditioneren, waardoor het zacht en soepel blijft.

4. Verschillende Geuren en Geurvrij:

Eucalan is verkrijgbaar in verschillende aangename geuren, zoals lavendel en eucalyptus, maar biedt ook een geurvrije optie voor mensen met gevoeligheden of voorkeuren voor geuren.

5. Bevordert Duurzaamheid:

Het vermogen om te reinigen zonder spoelen, samen met de milde formule, maakt Eucalan een ecologisch verantwoorde keuze die helpt om de levensduur van delicate stoffen te verlengen.

6. Antibacteriële en Mottenwerende Eigenschappen:

Sommige varianten van Eucalan, zoals die met eucalyptus en lavendel, hebben natuurlijke antibacteriële en mottenwerende eigenschappen, die helpen om kledingstukken fris en vrij van ongedierte te houden.

7. Veelzijdigheid:

Hoewel het vaak gebruikt wordt voor wol en zijde, is Eucalan ook geschikt voor andere delicate stoffen en kan het gebruikt worden voor handwas en machinewas.

8. Handig in Gebruik:

De eenvoud van het gebruik van Eucalan – zonder spoelen en met eenvoudige instructies – maakt het een handige optie voor mensen van alle ervaringsniveaus.

9. Biologisch Afgebroken:

Eucalan is een biologisch afbreekbaar wolwasmiddel, wat betekent dat het milieuvriendelijker is in vergelijking met sommige andere wasmiddelen.

Door deze voordelen is Eucalan een populaire keuze voor veel mensen die waarde hechten aan de verzorging van hun delicate kleding en textiel.

 

Algemene Gebruiksaanwijzing voor Eucalan Wolwasmiddel:

Voor Handwas:

 1. Vul een Kom of Wasbak met Water:

  • Vul een kom of wasbak met lauw water (ongeveer 30°C).
 2. Voeg Eucalan Toe:

  • Voeg een theelepel Eucalan wolwasmiddel toe per 4 liter water.
 3. Plaats het Artikel in het Water:

  • Dompel het te wassen artikel onder in het water.
 4. Week het Artikel:

  • Laat het artikel ongeveer 15 minuten weken. Voorzichtig knijpen om het wasmiddel door het artikel te laten absorberen.
 5. Verwijder het Artikel:

  • Na het weken, haal je het artikel uit het water. Het is niet nodig om uit te spoelen, tenzij je dat zelf wilt.
 6. Droog het Artikel:

  • Druk voorzichtig het overtollige water uit het artikel. Vermijd wringen. Leg het artikel plat op een droge handdoek, rol het op om meer water te verwijderen en leg het dan plat te drogen.

Voor Machinewas:

 1. Voeg Eucalan Toe aan de Wasmachine:

  • Voeg ongeveer 15-30 ml Eucalan toe aan de wasmachine bij het begin van de wascyclus. Dosering kan variëren afhankelijk van de grootte van de lading.
 2. Selecteer een Delicate Cyclus:

  • Kies een delicate of handwas cyclus op je wasmachine met koud water.
 3. Plaats de Artikelen in de Machine:

  • Voeg de te wassen artikelen toe.
 4. Droog de Artikelen:

  • Na de wascyclus, rol delicate artikelen in een droge handdoek om overtollig water te verwijderen en leg ze plat te drogen.

Ons “NO-RINSE”  wol wasmiddel: