Home • verloop garens

Kleurverloop

introductie

De wereld van meerkleurige wol kan overweldigend zijn met zijn breed scala aan kleurvariaties en patronen. In dit artikel richten we ons op het begrijpen van hoe kleuren overlopen in verschillende soorten garens en hoe dit de uitstraling van uw brei- of haakwerk kan beïnvloeden. We zullen de verschillen tussen gemêleerd garen, met zijn subtiele kleurverschillen, en garens met een lang of kort kleurverloop, waar de kleuren geleidelijk of abrupt veranderen, bespreken. Ook bekijken we hoe speciale garens zoals geheatherde, tweed en geprinte garens elk een uniek visueel effect creëren. Ons doel is om duidelijkheid te scheppen in deze kleurrijke wereld, zodat u met vertrouwen het juiste garen voor uw project kunt kiezen. De introductie zal gevolgd worden door diepgaandere secties die zich richten op elk garentype, inclusief praktische adviezen voor het werken met deze veelzijdige materialen.

type meer kleuren garens

Er zijn veel verschillende soorten meerkleurige garens:
* gemêleerd garen
* geheaderde garens
* geprinte garens
* Tweed garens
* garens met een kort verloop
* garens met een lang verloop.

Alle garens zijn meer kleurig maar ze hebben ieder hun eigen visuele beeld.

terug naar boven

Gemêleerd garen

Gemêleerd garen bestaat uit één draad die weer samengesteld is uit meerdere dunne draadjes van verschillende kleuren. Deze draadjes zijn getwijnd tot één enkele draad. Soms is de draad zelfs direct gesponnen uit vezels van diverse kleuren. Alhoewel er meerdere kleuren in zitten, komt het over het algemeen over als één gemêleerde kleur.

Gemêleerd garen

Het simpelste gemêleerde garen wordt getwijnd uit twee of meer verschillende kleuren draden. Door een derde kleur toe te voegen, ontstaat er enigszins een tweed-effect.

Hoe ziet geiten wollen sokkenwol eruit
hoe zien geiten wollen sokken eruit?
terug naar boven

Geheatherd garen

Geheatherd (of gewoon “heathered” in het Engels) verwijst naar breisels/stoffen die een gemêleerd of gespikkeld uiterlijk hebben, vergelijkbaar met het effect dat je krijgt wanneer je verschillende gekleurde vezels mengt. Bijvoorbeeld Scheepjes Metropolis

voorbeeld van geheatherd garen-finlandia import
Voorbeeld van een geheatherd garen - Finlandia Import
koop metropolis

Wat is nu Tweed?

Tweed garen wordt gemaakt door verschillende kleuren wol te selecteren, deze te reinigen, te kaarden, en vervolgens samen te spinnen om een gemêleerd effect te creëren. Het gesponnen garen wordt dan getwijnd om de sterkte te verhogen. Soms wordt het garen geverfd, maar vaak behoudt het zijn natuurlijke tinten. Ons assortiment tweed vind u hier 

Voorbeeld van een tweed garen-finlandia import
Voorbeeld van hoe tweed geren op breid-finlandia import

Wat is een kort verloop garen

En hoe breidt dat dan op?

lang verloop = strepen
kort verloop = vlekken

korte verloop; je ziet op de bol korte stukjes kleur:

Garen met korte stukjes van verschillende kleuren staat bekend als gemêleerd of gespikkeld garen. Het heeft een veelkleurig effect waarbij kleine stukjes van contrasterende kleuren willekeurig verdeeld zijn langs de draad. Deze kleursegmenten kunnen kort zijn, wat zorgt voor een subtiele textuur en kleurvariatie, en ze verschijnen vaak als stipjes of spikkels tegen een achtergrond van een basis kleur. Dit soort garen is populair voor projecten die een speels en kleurrijk patroon willen zonder ingewikkelde breitechnieken. 

hier een voorbeeld de confetti van Lana Grossa

voorbeeld van hoe kort verloop breigaren er gebreid uit kan zien
koop confetti

Kort verloop; Geprint garen (op de bol zie je korte en langere stukjes kleur)

Garen met een geprint, terugkerend patroon wordt ook wel zelfstrepend garen of printgaren genoemd. Dit garen is zo geverfd dat het automatisch strepen of andere regelmatige patronen vormt wanneer het wordt gebreid of gehaakt. De kleuren veranderen op voorspelbare lengtes, waardoor een herhalend patroon ontstaat zonder dat de handwerker van bol moet wisselen. Dit kan leiden tot strepen, Fair Isle-achtige patronen, of andere complex ogende ontwerpen met minimale inspanning. Het patrooneffect wordt bereikt door de manier waarop de verf wordt aangebracht tijdens het verven van het garen. Veel sokkengarens zijn zo gemaakt zodat u verschillende kleuren/ patronen kunt breien zonder nieuwe aanhechtingen. Een voorbeeld hiervan is Drops Fabel.

Voorbeeld van hoe kort verloop-geprint garen eruitziet wanneer het gebreid wordt-Finlandia Import
koop Drops Fabel

Lang verloop; op de bol zie je lange stukken kleur (ook wel zelf-strepend genoemd)

Garen met lange stukjes van verschillende kleuren creëert een verloop- of ombre-effect. Dit betekent dat elke kleur over een aanzienlijke lengte van het garen loopt voordat het overgaat in een andere kleur. Dit type garen kan leiden tot grote, vloeiende kleurblokken in een gebreid of gehaakt stuk, wat zorgt voor een geleidelijke en harmonieuze overgang tussen tinten. Het visuele effect is vaak rustig en esthetisch aantrekkelijk, en het is bijzonder populair voor projecten als sjaals, dekens en truien, waar de lange kleurstukken volledig tot hun recht kunnen komen. Hier een voorbeeld van de Scheepje Whirl.

voorbeeld van een lang verloop garen
voorbeeld hoe het word als met lang verloop gewerkt is
koop scheepjes Whirl

1 bol  = 1 streng = 1 lang verloop garen

Om het allemaal nog duidelijker te maken zie je hier links een bol die op opgewonden is van de streng op plaatje nr 2.  Wanneer je hiermee gaat breien ontstaat  de sjaal op plaatje nr 3.

Een bol gedraaid van een lang verloop streng
1
Een streng met een lang verloop
2
voorbeeld van kant sjaal gemaakt met lang verloop garen
3
terug naar boven

Maar wat is misleidend bij strengen wol?

What you see is NOT what you get…

Nu denk je te weten dat als je een bol ziet met kleine vlekjes dat dit dus naar een kort verloop verwijst…. maar dan komt het moment dat je tegen een streng aan loopt met fantastische kleuren…. let dan nu even op want bij het kopen van strengen gekleurde wol is het lastig om het verschil tussen lang en kort verloop te onderscheiden.  En eigenlijk is het hier precies andersom dan dat we zojuist gezien hadden dan bij bollen.  Grote vlekken op een streng kunnen de indruk wekken dat het om een lang verloop gaat. Dit is echter misleidend. In werkelijkheid duiden grote vlekken op een kort verloop, terwijl kleine vlekjes indicatief zijn voor een lang verloop.

kort verloop

voorbeeld van strengen met een kort verloop-finlandia import
hoe ziet dit er dan uit als het gebreid wordt

Lang verloop

kort en lang verloop garens, hoe zit dat nu?
lang verloop garen
koop gusto wool

Mixen!!!

Laten we onze eigen mix maken: (en hoe ziet dat er dan uit)

2 draden metropolis

2 x sokkenwol

2 draden van de gelijke dikte

een alpaca en een kidsilk samen gebreid- Finlandia Import

Alpaca + Kid-silk

1 draad van voor nld 2,5/3
1 dunne mohair

3 draden Brigitte

3 draden Brigitte

3 draden mohair

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur
Tenzij deze dagen géén speciale of feestdagen zijn.  
Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten. 


Vakantie :
15 JULY -15 AUGUSTUS 

 

 

Finlandia Import in Bergen (NH) 

 

Adres winkel