Dubbelbreien met Henriette Beukers  (handwerken zonder grenzen)

Dubbel breiwerk; Wat is dit nu precies? Een belangrijk kenmerk is dat dit breiwerk bestaat uit twee lagen die tegelijk gebreid worden. Bovendien zien beide kanten eruit als tricot breiwerk. Het is mogelijk om averechte steken zichtbaar te laten worden, alleen wordt dit vrijwel nooit gedaan.
Er zijn verschillende soorten tweezijdig breiwerk. Dubbel breiwerk wordt ook wel double-face of interlock breiwerk genoemd. In de industrie zijn weer andere namen (waaronder plated). Natuurlijk zijn er grote verschillen tussen de technieken Maar de twee grootste zijn:

  1. 1  vast of los liggende lagen
  2. 2  voor en achter dezelfde kleur of juist in spiegelbeeld

Het bekendste voorbeeld van dubbel breien is “een paar sokken tegelijk gebreid “ door Anna Makarovna, het kindermeisje in Leo Tolstoj ‘s; Oorlog en Vrede (een Russische roman uit 1869)
“Toen het paar klaar was, maakte ze een plechtige ceremonie door één kous uit de andere te trekken, in het bijzijn van de kinderen.”

Ze breide 2 sokken in 1 keer. Breisters hebben zich altijd afgevraagd hoe ze dit deed.

sok van Anna makarovna

Beaverly Royce legt uiteindelijk uit hoe Anna dit deed.

Het patroon “Anna Markarova’s secret Stockings”  is niet meer verkrijgbaar in een boek maar schoolhousepress heeft er een kleine versie van gemaakt in een snelbinder. Deze is nog verkrijgbaar via Ravelry.com.  klik HIER voor deze versie.

Een octrooi werd aangevraagd voor het volbrengen van Anna’s geheime proces. En deze werd ingediend in de Verenigde Staten door Frederich Polle, Louisa Keisker en Sallie Polle op 24 oktober 1874. Het patent is uitgegeven als US Patent No: 167563 op 7 september 1875.
Het boek Oorlog en Vrede kwam voor het eerst uit in het Russisch in de jaren 1860. Later is dit naar het Engels vertaald.

Leer het zelf

Om u kennis te laten maken met bovengenoemde technieken hebben wij hieronder een overzichtelijke les van Henriette Beukers. Natuurlijk zijn er ook nog andere technieken die afwijken van de hieronder genoemde technieken maar om helder te blijven beperken wij ons tot tweezijdig breiwerk met voor en achter dezelfde kleur, dit is de meest eenvoudige, en tweezijdig breiwerk in spiegelbeeld. Met deze techniek kunt u de mooiste tweezijdige modellen maken.

Ook in de industrie wordt veel dubbelbreiwerk gebruikt.

Hiernaast een afbeelding om te u te laten zien hoe de 2 lagen toch met elkaar verbonden worden.

Bij elke kleurwissel gaat de draad van de ene laag naar de andere en vice versa.

Cursus Tweezijdig breiwerk

Henriette Beukers

Om de technieken beter te begrijpen kunt u het beste met ons mee doen. Neem een bolletje glad garen en twee breinaalden ter hand.

Voor en achter gelijk van kleur

Het principe van deze techniek is dat u consequent een steek breit en een steek afhaalt (en dus niet breit). U breit de toer 2x. Op de teruggaande toer breit u alleen de afgehaalde steken.
Toepassing: u kunt deze techniek goed gebruiken voor het breien van boorden/zomen. Vooral bij katoen (en andere niet elastische materialen) kan een boord in 1 recht, 1 averecht gaan lubberen. Een boord in tweezijdig breiwerk blijft mooi strak. Het effect kunt u ook bereiken door op 4 naalden in het rond te breien, maar dubbel breien is sneller en gelijkmatiger. U krijgt bovendien een goede “vouw”aan weerskanten. De werkwijze voor een boord is zeer eenvoudig. Zet het aantal steken op dat u nodig heeft boven het boord. Het boord heeft dan per kant de helft van dit aantal, maar omdat de steken iets groter worden, is dit meestal precies goed. Brei totdat u de juiste lengte heeft op de hieronder beschreven manier. Daarna kunt u overgaan op tricotbreiwerk of een andere steek. Het werk is in één keer klaar: u hoeft geen steken van de opzetrand op te nemen- zoals bij een gewoon gebreide zoom. De averechtse toer die anders bij een zoom gebreid wordt, en die als vouwrand dient, is ook niet nodig. De opzet is rekbaar en krult niet om.

Neem naalden die ± een halve mm dunner zijn dan die welke gebruikelijk zijn voor het materiaal. Opzet Zet een even aantal steken op. Bv. 12 steken. (niet op een dikkere naald)
Toer 1 1 steek averecht afhalen, *draad naar achter en 1 steek recht breien, draad naar voren en 1 steek averecht afhalen*. Tussen de ** herhalen. U breidt dus eigenlijk 1 averecht, 1 recht, alleen breit u de averechte steek niet, maar haalt hem alleen maar af.

Resultaat:

U zult zien dat zowel voor als achter alleen rechte steken zichtbaar zijn. Het breiwerk is nu alleen 6 steken breed i.p.v. 12. Het breiwerk is ‘hol’, dat wil zeggen dat het twee losse lagen op elkaar zijn. Doordat telkens de averechte steken afgehaald worden, wordt het breiwerk iets losser dan gewoon tricotbreiwerk. Daarom nemen we een iets dunnere naald.

2 of meer kleuren in een werkstuk

Het is ook mogelijk om met meer kleuren te breien en de voor- en achterkant gelijk van kleur te houden.
Zet 12 steken op met 1 kleur. Brei de heengaande toer op de beschreven manier. Keer en brei tot de helft van de teruggaande toer. Er staan dan 6 steken op beide naalden. Houd de draad achter. Neem een volgende kleur en brei daarmee de toer uit (dus weer beginnen met 1 averecht afhalen, 1 breien enz. ). Keer het werk en geef met een merkdraadje in een afstekende kleur de kant aan die nu naar u toe is gekeerd. Brei tot het midden (dus 3 maal 1 averecht afhalen, 1 recht). Leg de draad naar voren, over de draad van de andere kleur, laat hem hangen, pak de draad van de andere kleur op en brei de toer met die kleur af. (3maal 1 averecht afhalen, 1 recht breien). Op de plaats waar de kleur wisselt zijn nu de draden om elkaar geslagen. Dit doen we alleen aan de kant waar het merkdraadje is aangebracht , dus om de andere toer, anders wordt de scheiding te dik.

Bij het ceintuurtje op de foto wisselt er steeds maar 1 kleur; de kleur die blijft verspringt van plaats. Als het ceintuurtje lang genoeg is, de steken afkanten. Nu alleen nog de draadeindjes zo onzichtbaar mogelijk wegstoppen tussen de lagen en het werkstukje is klaar.

foto Henriette Beukers

Dubbel breiwerk tegengesteld van kleur

Bij deze manier van dubbelbreien kunnen we elk gewenst inbreipatroon toepassen. We krijgen aan beide kanten hetzelfde patroon, alleen tegengesteld van kleur. Ook nu breien we bij voorkeur op iets dunnere naalden dan gebruikelijk is voor het materiaal.
Het principe

Nu breien we de voor- en de achterkant tegelijk, gewoon in dezelfde toer, maar we breien met twee draden. Stel dat we zwart en wit kiezen, en we willen een zwarte voorkant, dan wordt de achterkant vanzelf wit. Zodra we een motief inbreien wordt dit aan de voorkant wit en aan de achterkant zwart. We breien 1 averecht, 1 recht. De rechte steken zijn voor de kant van het breiwerk waar we tegenaan kijken, de averechte steken voor de andere kant. Heel belangrijk is dat we de spanlusjes tussen de steken altijd tussen de lagen van het breiwerk laten vallen. Dit krijgen we vanzelf als we na het breien van de steek ( met de enkele witte of de enkele zwarte draad), beide draden naar voren leggen voordat de averechte steek gebreid wordt en beide draden naar achteren leggen voordat de rechte steek gebreid wordt.

Doe mee!

Proeflapje in 2 kleuren

Opzet Zet een even of een oneven aantal steken op (niet extra los) met een dubbele draad, bijvoorbeeld een zwarte en een witte draad. Probeer zo op te zetten dat de zwarte lus steeds voor komt en de witte lus daarachter. Voor ons proeflapje zetten we 7 steken op.
Toer 1 Met de dubbele draad 1 steek averecht breien, hierbij beide lussen opnemen. Dit is de kantsteek *beide draden naar achteren leggen, met de zwarte draad 1 steek breien, waarbij we de zwarte opzetlus gebruiken. Mochten bij het opzetten de draden toch gedraaid zijn, dan moet u de zwarte steek even over de witte heen halen. Beide draden naar voren leggen en met de witte draad 1 steek averecht breien.* Het deel tussen de ** herhalen tot de laatste (dubbele) opzetlus. Brei nu 1 steek recht met de dubbele draad; dit is de andere kantsteek. Let op: vooral bij de kanten de draden goed aantrekken.
Toer 2 Met de dubbele draad 1 steek recht breien (de witte lus ligt voor, dus geen probleem). Beide draden naar voren leggen en met de zwarte draad 1 steek averecht breien. *Het deel tussen de ** herhalen tot de laatste (dubbele) steek en deze weer met de dubbele draad recht breien.
Herhaal deze twee toeren.

Het principe

Als u 1 toer breit, is zowel de voorkant als de achterkant gebreid. U breit altijd 1 recht, 1 averecht. De rechte steek is voor de kant waar u tegenaan kijkt, de averechte steek is voor de kant waar u niet tegenaan kijkt. Omdat u na elke toer het werk keert, moet u in de ene toer de zwarte steken recht breien en in de volgende toer de witte steken. Als u de steken op uw naald bekijkt, ziet u dat na de kantsteek de kleur van de steek telkens wisselt. 2 op uw naald staande steken horen altijd bij elkaar; de 1e daarvan wordt altijd recht gebreid , de 2e altijd averecht. De steken liggen tijdens het breien naast elkaar, maar in het uiteindelijke breiwerk komen ze op elkaar te liggen. Als u motieven gaat inbreien, is het belangrijk dat u weet dat deze steken bij elkaar horen.

Het resultaat

Als u een stukje gebreid heeft, ziet u dat zowel voor als achter rechte steken zichtbaar zijn. Het breiwerk is 5 steken breed en heeft aan beide kanten een duidelijk in het ook springende, tweekleurige kantsteek. De ene kant van het breiseltje is zwart, het andere wit. De lagen liggen los. De kantsteken zorgen ervoor dat de lagen aan de kanten verbonden zijn.

Wisselen van de kleuren

Het is geen probleem om de kleuren te wisselen. We kunnen bijvoorbeeld 6 toeren breien en dan in de volgende toer de rechte steken met dezelfde kleur breien als in de voorgaande toer. In de even toeren breiden we de rechte steken met wit, nu breien we dus in de oneven toeren de rechte steken met wit. Als u na elke 6 toeren wisselt, krijgt u een breiseltje met witte en zwarte blokken, waarvan de andere kant altijd tegengesteld van kleur wordt. De kleurscheidingen zijn horizontaal. Willen we verticale kleurscheidingen breien (als foto 1) dan gaan we anders te werk. Let wel, we krijgen nu een breiwerk dat aan de achterkant tegengesteld van kleur wordt. U gaat als volgt te werk.

Brei de kantsteek met de dubbele draad. Daarna 3 maal 1 recht met zwart en 1 averecht met wit. Dan 2 maal 1 recht met wit en 1 averecht met zwart. Tot slot de kantsteek met de dubbele draad. Keren en breien zoals de steken zich voordoen, dus na de kantsteek 2 maal 1 recht met zwart, 1 averecht met wit. Dan 3 maal 1 recht met wit en 1 averecht met zwart en de kantsteek met de dubbele draad. Als u op deze wijze een aantal toeren heeft gebreid, ziet u dat er verticale strepen zijn ontstaan. Omdat we een oneven aantal steken hebben opgezet , is de ene streep smaller dan de

andere. Als we naar de steken op de naald kijken, zien we dat bij de kleurwissel er twee steken van dezelfde kleur naast elkaar zitten. Het is niet nodig om de draden om elkaar te slaan bij de kleurwissel. De kleurwissel heeft de twee lagen op die plaats met elkaar verbonden Dit is een belangrijk gegeven voor het geval u grote werkstukken wilt maken.

foto toevoegen van dubbel keukenlapje van Henriette beukers

Dubbel breiwerk met motieven

Als we wat ervaring hebben in het breien van eenvoudige blok- en streeppatronen in dubbel breiwerk met tegengestelde kleuren, kunnen we ons gaan wagen aan vrijere motieven. In principe kan elk motief gebruikt worden: we hoeven in het geheel geen rekening te houden met de afstand tussen de kleurvlakken! Dit is een van de bijzondere eigenschappeen van deze manier van breien: er ontstaan geen lange draadlussen aan de achterkant, ook niet aan de binnenkant tussen de lagen in. We breien immers steeds 1 steek met de ene kleur en dan 1 steek met de andere kleur. Alleen bij de kleurwissels komen er 2 steken van dezelfde kleur naast elkaar maar dat is te verwaarlozen. Dit is een van de belangrijkste eigenschappeen van deze breitechniek. Het biedt speciale mogelijkheden. Een dubbel breisel met ingebreide motieven blijft elastisch, omdat er geen strakke achterlussen zijn, waardoor we zelfs een boord kunnen breien met ingebreide motieven!

Meestal breien we met 2 kleuren in 1 toer, maar het is ook mogelijk om met meer kleuren te breien. Dit kan alleen in de intarsiatechniek, dus wanneer we per kleur een vlak maken , waarbij die kleur blijft hangen tot hij weer wordt opgepakt in de teruggaande toer. Begin hier pas aan als u genoeg ervaring heeft! Kleuren wisselen in horizontale banen geeft natuurlijk geen enkel probleem. Bovenstaande foto –voorbeeld- laat het effect hiervan zien. Het is een katoenen pannenlap. De ene kant is donkerblauw met gekleurde motiefjes, de andere kant heeft gekleurde strepen met donkerblauwe motiefjes. Dubbel breiwerk is onder meer geschikt voor sjaals. Het is ook heel leuk voor een openhangend vestje, dat -als u de draden netjes afwerkt- aan twee kanten gedragen kan worden Of wat dacht u van een warme jas…

Einde cursus

Mocht u het na deze les toch nog lastig vinden en zou u graag willen dat iemand het voordeed? Tegenwoordig is dat geen probleem. En ook niet hoe vaak zij dit voor moet doen.

Bekijk hier de cursussen die op u-Tube te vinden zijn.
Let op; ze zijn Engels talig maar zijn door de beelden goed te volgen:

double face knitting

Engels talige tutorial

Finlandia Import

1001 kleuren

tientallen merken

Voor elk project, de juiste draad.
Vandaag besteld kan morgen in huis zijn!

Ga naar winkel

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur
Mits deze dagen géén speciale of feestdagen zijn.  
Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten. 

Vrije dagen: (gesloten) 
Koningsdag zat 27 april 
Hemelvaart do 09 mei
Vakantie :
15 JULY -15 AUGUSTUS 

 

 

Finlandia Import in Bergen (NH) 

 

Adres winkel