Shetlandwol wat is dat nu precies?

Marie wallin's patronen

Bekijk de Shetlandeilanden in de film

gemaakt door Marie Wallin

Film

Shetland

patronen 

Happy customers

garen

Finlandia Shetland

Seyfarth

Christel Seyfarth

Shetlandwol

Wat is shetlandwol?

Shetlandwol is een type wol dat afkomstig is van Shetland-schapen, een ras dat oorspronkelijk afkomstig is van de Shetland-eilanden in Schotland. Deze wol staat bekend om zijn fijne textuur, warmte-isolatie en zachte gevoel.

Shetlandwol is gewaardeerd vanwege zijn kwaliteit en veelzijdigheid in brei- en haakprojecten. Het heeft vaak een lichte en pluizige structuur, waardoor het ideaal is voor het breien van fijne en delicate kledingstukken zoals sjaals, truien, mutsen en handschoenen. Het is ook geschikt voor het maken van warme dekens en andere huishoudelijke accessoires.

De wol van Shetland-schapen is vaak verkrijgbaar in verschillende natuurlijke kleuren, variërend van wit tot verschillende tinten bruin en grijs. Het is ook goed absorberend en heeft de eigenschap om warmte vast te houden, zelfs wanneer het nat is. Bovendien staat Shetlandwol bekend om zijn goede drapering, waardoor gebreide stukken een mooie val en beweging hebben.

De Shetlandwol-industrie heeft een lange geschiedenis op de Shetland-eilanden en heeft bijgedragen aan de economie en culturele tradities van de regio. Tegenwoordig wordt Shetlandwol wereldwijd gewaardeerd door breiers, handwerkliefhebbers en ambachtslieden vanwege zijn unieke eigenschappen en het vermogen om prachtige en duurzame handgemaakte creaties te produceren.

waar komt shetlandwol vandaan?

Shetlandwol komt, zoals de naam al aangeeft, van de Shetlandeilanden. De Shetlandeilanden zijn een eilandengroep die behoren tot Schotland en zich ten noordoosten van het vasteland van Schotland bevinden. De wol van de Shetlandschapen die op deze eilanden worden gehouden, staat bekend om zijn fijne vezels en kwaliteit.

De Shetlandschapen hebben zich aangepast aan het ruige klimaat en de barre omstandigheden van de eilanden. Ze hebben een dichte vacht met fijne vezels ontwikkeld om zich warm te houden. Deze wol wordt al eeuwenlang gebruikt voor verschillende ambachtelijke toepassingen, waaronder breien, spinnen en weven.

De Shetlandwol staat bekend om zijn zachtheid, warmte en veerkracht. Het wordt gewaardeerd in de brei- en haakgemeenschap vanwege de mogelijkheid om fijne, lichte en warme kleding en accessoires te creëren. De wol wordt vaak gebruikt voor het maken van truien, sjaals, mutsen, wanten en andere gebreide of gehaakte items.

De traditie van het gebruik van Shetlandwol op de Shetlandeilanden gaat eeuwen terug, en het heeft nog steeds een belangrijke rol in de lokale economie en ambachtelijke industrie.

wat maakt shetlandwol speciaal?

Shetlandwol is speciaal vanwege verschillende kenmerken die het onderscheiden van andere soorten wol:

 1. Fijnheid: Shetlandwol staat bekend om zijn fijne vezels. De schapen op de Shetlandeilanden hebben door de jaren heen een vacht ontwikkeld met vezels van een kleinere diameter dan veel andere schapenrassen. Deze fijnheid zorgt voor een zachte en comfortabele textuur van de wol.
 2. Warmte-isolatie: Ondanks de fijnheid van de vezels biedt Shetlandwol uitstekende isolatie. De vezels hebben een natuurlijke veerkracht en houden warmte vast, waardoor kledingstukken en accessoires gemaakt van Shetlandwol zeer warm en comfortabel zijn, zelfs in koude omstandigheden.
 3. Duurzaamheid: Shetlandwol is bekend om zijn duurzaamheid. De vezels zijn sterk en veerkrachtig, waardoor ze bestand zijn tegen slijtage en lang meegaan. Gebreide of gehaakte items van Shetlandwol behouden vaak hun vorm en kwaliteit, zelfs na veelvuldig gebruik.
 4. Kleurbereik: Een opvallend kenmerk van Shetlandwol is het brede scala aan natuurlijke kleuren dat beschikbaar is. De schapen op de Shetlandeilanden hebben verschillende kleuren vachten, waaronder wit, grijs, bruin en zwart. Dit biedt breiers en wevers een prachtige variëteit aan kleuren om mee te werken, zonder dat er synthetische kleurstoffen nodig zijn.
 5. Zachtheid: Ondanks de duurzaamheid van de vezels is Shetlandwol verrassend zacht en comfortabel om te dragen. De fijnheid van de vezels zorgt voor een soepele en zachte textuur die prettig aanvoelt op de huid.

Al deze eigenschappen maken Shetlandwol geliefd onder breiers, wevers en ambachtslieden. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van hoogwaardige kleding, accessoires en huishoudelijke artikelen die warmte, duurzaamheid en natuurlijke schoonheid bieden.

Shetlandschapen

“zijn natuurlijk aangepast
aan de barre omgeving”

De kwaliteit van Shetlandwol?

De kwaliteit van Shetlandwol kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het specifieke schapenras, de voeding, de zorg en het fokproces. Over het algemeen staat Shetlandwol bekend om zijn goede kwaliteit en heeft het een aantal gewaardeerde eigenschappen:

 1. Fijnheid: Shetlandwol wordt beschouwd als een van de fijnste soorten wol. De vezels hebben meestal een kleine diameter, waardoor ze zacht en comfortabel aanvoelen.
 2. Elasticiteit: Shetlandwol heeft een natuurlijke elasticiteit, wat betekent dat het veerkrachtig is en zijn vorm goed behoudt. Dit maakt het ideaal voor brei- en haakprojecten, omdat het goed rekt en terugveert zonder uit te rekken of te vervormen.

3. Warmte-isolatie: Shetlandwol biedt uitstekende warmte-isolatie vanwege de natuurlijke eigenschappen van de vezels. Het houdt warmte vast en biedt daardoor warmte en comfort in koude omstandigheden.

4. Duurzaamheid: Shetlandwol is over het algemeen duurzaam en bestand tegen slijtage. De vezels zijn sterk en kunnen lang meegaan, vooral wanneer ze goed worden verzorgd en onderhouden.

Het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van Shetlandwol kan variëren, zelfs binnen hetzelfde ras. Er kunnen verschillende gradaties zijn in termen van fijnheid, zachtheid en uniformiteit van de vezels. Daarom is het raadzaam om bij het kopen van Shetlandwol te letten op de specifieke kenmerken en de kwaliteit die u wenst voor uw project.

Over het algemeen wordt Shetlandwol echter beschouwd als een hoogwaardige wolsoort die gewaardeerd wordt door breiers, wevers en ambachtslieden vanwege de combinatie van fijnheid, elasticiteit, warmte-isolatie en duurzaamheid.

Welke eigenschappen heeft Shetlandwol?

Shetlandwol heeft verschillende kenmerkende eigenschappen die het onderscheiden van andere wolsoorten. Enkele belangrijke eigenschappen van Shetlandwol zijn:

 1. Fijnheid: Shetlandwol staat bekend om zijn fijne vezels. De vezels hebben meestal een kleine diameter, waardoor ze zacht en comfortabel aanvoelen.
 2. Elasticiteit: Shetlandwol heeft een natuurlijke elasticiteit en veerkracht. Dit betekent dat het goed rekt en zijn vorm goed behoudt, wat ideaal is voor brei- en haakprojecten.
 3. Warmte-isolatie: Shetlandwol biedt uitstekende warmte-isolatie. Het heeft het vermogen om warmte vast te houden en biedt daardoor warmte en comfort, zelfs in koude omstandigheden.
 4. Ademend vermogen: Ondanks de warmte-isolerende eigenschappen laat Shetlandwol lucht door, waardoor het ademend is. Dit zorgt voor comfortabel dragen in verschillende seizoenen.
 5. Duurzaamheid: Shetlandwol is over het algemeen duurzaam en bestand tegen slijtage. De vezels zijn sterk en kunnen lang meegaan, vooral wanneer ze goed worden verzorgd en onderhouden.
 6. Kleurbereik: Shetlandwol biedt een breed scala aan natuurlijke kleuren. De schapen op de Shetlandeilanden hebben verschillende kleuren vachten, waaronder wit, grijs, bruin en zwart. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden voor kleurrijke textielcreaties zonder dat synthetische kleurstoffen nodig zijn.
 7. Zachtheid: Ondanks de duurzaamheid van de vezels is Shetlandwol verrassend zacht en comfortabel om te dragen. De fijnheid van de vezels zorgt voor een soepele en zachte textuur die prettig aanvoelt op de huid.

Al deze eigenschappen maken Shetlandwol zeer gewaardeerd onder breiers, wevers en ambachtslieden. Het biedt de mogelijkheid om hoogwaardige en veelzijdige textielcreaties te maken met comfort, warmte, duurzaamheid en natuurlijke schoonheid.

Hoe wordt Shetlandwol gebruikt?

Shetlandwol heeft een breed scala aan toepassingen en wordt gebruikt in verschillende ambachtelijke en textielprojecten. Enkele van de belangrijkste toepassingen van Shetlandwol zijn:

 1. Brei- en haakprojecten: Shetlandwol is populair onder breiers en hakers vanwege de fijne vezels, elasticiteit en warmte-isolatie. Het wordt gebruikt om diverse kledingstukken en accessoires te maken, zoals truien, sjaals, mutsen, wanten, sokken en handschoenen.
 2. Weven: Shetlandwol wordt ook veel gebruikt in het weven. Het wordt gebruikt om stoffen te maken voor kleding, dekens, tafellinnen en andere huishoudelijke artikelen. De veelzijdigheid van Shetlandwol maakt het mogelijk om zowel fijne, lichte stoffen als dikkere, warme stoffen te creëren.
 3. Vilten: Shetlandwol is een populaire keuze voor vilten, een ambachtelijke techniek waarbij wol wordt samengeperst en vervilt tot stevige stukken stof. Vilten met Shetlandwol resulteert in duurzame en veerkrachtige viltproducten, zoals tassen, hoeden, sjaals en decoratieve items.
 4. Spinnen: Shetlandwol wordt vaak gesponnen om garen te maken voor verschillende handwerkprojecten. Het gesponnen garen kan worden gebruikt voor breien, haken, weven, borduren en andere textielcreaties.
 5. Vulling: Vanwege de veerkrachtige eigenschappen wordt Shetlandwol soms gebruikt als vulmateriaal voor kussens, knuffels en andere zachte objecten.

De veelzijdigheid en kwaliteit van Shetlandwol maken het geliefd bij ambachtslieden, handwerkers en liefhebbers van natuurlijke vezels. Het kan worden gebruikt in zowel traditionele als moderne ontwerpen en biedt warmte, comfort en schoonheid in verschillende textielcreaties.

Hoe wordt Shetlandwol gesponnen en verwerkt tot garen?

Shetlandwol wordt meestal gesponnen en verwerkt tot garen met behulp van verschillende stappen. Hier is een algemeen overzicht van het proces:

 1. Scheren: Shetlandschapen worden geschoren om de wol te verkrijgen. Dit gebeurt meestal in het voorjaar wanneer de vacht volgroeid is. De wol wordt zorgvuldig verwijderd om de kwaliteit en lengte van de vezels te behouden.
 2. Sorteren en wassen: Na het scheren wordt de wol gesorteerd op basis van kwaliteit, fijnheid en kleur. Het wordt grondig gewassen om vuil, vet en andere onzuiverheden te verwijderen. Dit proces staat bekend als ‘scouring’.
 3. Kaarden of kammen: Na het wassen wordt de wol meestal gekaard of gekamd. Kaarden omvat het door elkaar trekken van de vezels om ze parallel te leggen, terwijl kammen een meer verfijnde methode is om de vezels uit te lijnen. Beide processen helpen bij het verwijderen van klitten en ongelijkmatigheden in de wol.
 4. Spinnen: Het gekaarde of gekamde vezelmateriaal wordt gesponnen tot garen. Spinnen kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het gewenste eindresultaat. Dit kan handmatig gebeuren met behulp van een spintol of met behulp van een spinnewiel.
 5. Twijnen: Het gesponnen garen kan enkelvoudig zijn, maar vaak wordt het getwijnd. Twijnen houdt in dat twee of meer draden worden samengevoegd tot een steviger en duurzamer garen. Dit wordt gedaan door de draden in tegengestelde richting te draaien.
 6. Verven (optioneel): Afhankelijk van de gewenste kleur en het ontwerp, kan het garen worden geverfd. Dit kan gebeuren met natuurlijke kleurstoffen of synthetische kleurstoffen, afhankelijk van de voorkeur en het creatieve proces.
 7. Strengen of klossen: Het uiteindelijke garen kan worden opgerold tot strengen of klossen, die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen en verder verwerkt.

Na deze stappen is het Shetlandwol-garen klaar voor gebruik in verschillende handwerk- en textielprojecten, zoals breien, haken, weven en vilten. Het proces kan variëren afhankelijk van de gewenste kwaliteit en het type garen dat wordt geproduceerd.

Hoe verzorg ik Shetlandwol?

Voor het verzorgen van kledingstukken of accessoires gemaakt van Shetlandwol is belangrijk om hun kwaliteit en levensduur te behouden. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van Shetlandwolproducten:

Wassen: Het is raadzaam om Shetlandwolproducten met de hand te wassen in koud water met een mild wolwasmiddel. Bijv. Eucalan Vermijd scherpe wrijving of wringen om krimpen en vervorming te voorkomen. Laat het kledingstuk of accessoire voorzichtig weken en spoel het vervolgens grondig uit.

Drogen: Knijp voorzichtig het overtollige water uit het kledingstuk zonder te wringen. Leg het plat op een absorberende handdoek om te drogen, weg van direct zonlicht of warmtebronnen. Dit helpt om vormverlies en krimp te voorkomen.

Voor meer wasinstructies klik hiernaast

Finlandia Shetland

Waar kan ik Shetlandwol kopen?

Wilt u graag Shetland wol kopen in Noord_Holland?
Dan bent u bij ons aan het goede adres!  Want bij ons in Bergen (NH), dicht bij Alkmaar kunt u shetlandwol kopen in alle kleuren van de regenboog.

U kunt bij ons Shetlandwol kopen in bijna 200 verschillende kleuren!

Wij leveren bollen in 50 of 25 gram. Deze laatste zitten echte wel verpakt per 6.

Voor u om makkelijker een kleur terug te vinden kunt u nu ook shetlandwol zoeken op nummer. (dat scheelt een hoop zoeken)

Bollen van 50 gram  op nummer
Bollen van 50 gram op kleur
Kleine pakketjes van 6x 25 gr bol 150 gram met 6 kleuren
Grote pakketten met kleurencombinaties van 800 gram,  Deze pakketten zijn ontworpen voor het breien van een fair-isle omslagdoek maar deze zijn natuurlijk ook geschikt voor het maken van een trui of vest.

Shetland Wol Kopen in Noord-Holland

Wanneer u Shetlandwol in Noord-Holland wilt kopen, biedt Finlandia Wolwinkel een uitgebreid assortiment van de beste Shetlandwol aan. Onze winkel is gevestigd in het hart van Bergen, en we hebben jarenlange ervaring met het aanbieden van hoogwaardige wolproducten.

Online Shetlandwol Kopen

Voor wie de voorkeur geeft aan online winkelen, is Shetlandwol kopen online een fluitje van een cent bij Finlandia Wolwinkel. Onze gebruiksvriendelijke webshop biedt een divers assortiment, en met slechts een paar klikken kan de gewenste wol gemakkelijk en snel bij u thuis worden bezorgd. Of u nu op zoek bent naar klassieke kleuren of iets meer avant-garde, wij hebben het allemaal!

Wat is de beste Shetlandwol

Bij Finlandia Wolwinkel focussen we op kwaliteit. We begrijpen dat onze klanten alleen het beste willen, daarom bieden we de beste Shetlandwol aan, gekend om zijn duurzaamheid en luxueuze textuur. Onze gepassioneerde en ervaren eigenaar, Evodie Sterk, staat altijd klaar om u te adviseren en te helpen bij het kiezen van de perfecte wol voor uw projecten.

Conclusie

Of u nu op zoek bent naar Shetland wol om online te kopen of u bevindt zich in Noord-Holland en zoekt lokale opties, Finlandia Wolwinkel heeft wat u nodig heeft. Blader door onze collectie en ontdek de veelzijdigheid en kwaliteit van onze beste Shetlandwol. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen en u te helpen bij het vinden van de perfecte Shetlandwol voor uw volgende project!

Met Finlandia Wolwinkel is hoogwaardige Shetlandwol kopen in Noord-Holland of online nooit meer een uitdaging. Kom langs en ervaar zelf de superioriteit van onze producten.

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur
Tenzij deze dagen géén speciale of feestdagen zijn.  
Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten. 


Vakantie :
15 JULY -15 AUGUSTUS 

 

 

Finlandia Import in Bergen (NH) 

 

Adres winkel