Ja, U gaat in het rond breien.

Dan vallen nu alle rechte naalden (met knop) af.

Rondbreinaalden en naalden zonder knop blijven over.     

 

Rondbreinaalden
waar moet je op letten?

Er zijn honderden verschillende rondbreinaalden.
Verschil van materiaal, van dikte, van punten en ook dan ook nog eens van draaibaarheid. Dit heet Swivel genaamd.  
Maar het aller belangrijkste is de lengte!

Want met een te lange rondbreinaald kunt u NIET rondbreien. 

Het is een doolhof voor de meeste mensen. Met deze breinaaldenwizard willen wij u helpen om de juiste keuze te maken voor uw project.  Vind de beste naald die bij u past.

Alle kleine rondjes (sokken, mutsen, handschoenen en dergelijke)  kunt u het beste met (korte) naalden zonder knop breien.

Met het gebruik van 4 of 5 naalden zonder knop kunt u een rondje breien waarbij u ook kunt minderen!  De diameter van het rondje maakt hierbij niet uit.   

NB; dit kán ook met een rondbreinaald maar dan moet u hierbij wel de Magic-Loop techniek gebruiken. én hiervoor een extra lange rondbreinaald nemen. (80-100 cm) 

 

SOKKENNAALD = NAALD ZONDER KNOP 

Sokkennaalden heten ook wel Naalden zonder knop en dit is in het Engels “Double Pointed Needle”. Kort gezegd; DPN’S.  Al deze termen worden door elkaar gebruikt maar is uiteindelijk hetzelfde. Het zijn naalden zonder knop waar U mee rond kunt breien.  Vroeger deden we dat met 4 stuk, tegenwoordig breien we met 5.  Hierdoor ontstaat minder spanning op de hoeken en worden die overgangen minder zichtbaar. Deze naalden worden meestal gebruikt voor kleine projecten zoals bijvoorbeeld sokken. U kunt hiervoor naalden van 15 cm of 20 cm lang gebruiken.  Deze naalden zijn verkrijgbaar in Metaal Bamboe, symfonie wood, Aluminium en Karbon.  

WORDT HET PROJECT GROTER?
DAN KOMEN WE BIJ DE RONDBREINAALD!

En dan is het belangrijk om naar de volgende punten te kijken;

1. DE LENGTE,
2. HET MATERIAAL,
3. DE PUNTEN,
4. VAST OF VERWISSELBAAR
   En als laatste, is de naald:  
5. SWIVEL (360 °C DRAAIBAAR)?

 

 1. hoe lang moet mijn rondbreinaald zijn?

Dit ligt aan wat uw project worden

lengte is belangrijk

Bij breien in het rond, kan de rondbreinaald Nooit langer zijn dan dat het project in het rond gaat worden.  Dit om de simpele reden dat dan de steken niet meer te breien zijn, zie foto’s. probeert u dit wél dan rekt u het breiwerk dermate uit dat de steken steeds meer ruimte krijgen. Het werk wordt groter en als u gaat werken met doorschuiven (steeds een paar steken breien en dan de draad verplaatsen) dan ontstaan er gaatjes in het breiwerk.  Met rondbreien breidt u dus een cilinder die wél groter kan worden maar nooit kleiner dan dat de naald in het rond is. 

Gezegd hebbende dat u dus nooit een kleiner rondje kunt breien als uw naald in zijn geheel is (snaar+naaldpunten) kunt u bijvoorbeeld een sok (ca 25cm ø) NIET op een rondbreinaald van 30 cm breien.  

Een babytruitje  van ongeveer 23 cm breed (0-3mnd) is in het rond het dubbele namelijk 48 cm ø.  Dit truitje KAN rondgebreid worden op een 40 cm rondbreinaald. Want meer cm in de rondte kan wel, maar minder kan niet.  Een 50 cm rondbreinaald zou hier ook weer te groot zijn.  

2 & 3  welk materiaal KIEST U en wat voor punt heeft uw voorkeur?

 

Er is geen ideale breinaald. Dit komt omdat het voor iedereen anders is hoe hij of zij het breien ermee ervaart.  Voor de een is het belangrijker dat de naalden niet tikken en voor de ander mogen de naalden niet te glad zijn. 
om met uw eigen wensen snel tot de juiste naald te komen hebben wij de voor en nadelen in een schema gezet. 

Materiaal

voordelen

Nadelen

shop

metaal

NOVA

Glad maar de steken blijven goed “hangen”.   Stompe punten. Naalden onbreekbaar

De naalden schitteren, ze tikken en ze kunnen gaan zweten (glijden) in de handen.

metaal

LACE

Nickelvrij , glad maar de steken blijven goed “hangen”.   Scherpe punten. waardoor 2 st samenbreien e.d. gemakkelijker is.  Naalden onbreekbaar.

De naalden schitteren, ze tikken en ze kunnen gaan zweten (glijden) in de handen. De naalden hebben scherpe punten wat in de vingers zou kunnen prikken.

bamboe

Duurzaam, natuurlijk, bamboe buigt en zal minder snel breken dan hout.  Bamboe is licht en warm in de handen. De steken vallen (bijna) niet van je naalden af. Stompe punten, prikt niet in de draad of vinger. Schittert/ tikt niet.

De stompe punten zou U kunnen hinderen met kant of ajour breien.  Bamboe kan breken, zeker als u dunne naalden nodig heeft.

Symfonie wood

Gelakt, gepolijst en gekleurd berkenhout

Mooi, duurzaam, natuurlijk, glad en deze naalden hebben een scherpe punt. handig voor lace of ajour, of steken samenbreien. warm in de handen, schittert/ tikt  niet. 

De naalden zijn gekleurd wat een nadeel kan zijn met donkere draden, de steken zijn iets minder zichtbaar. Punten zouden in de vingers kunnen prikken.

karbon

Extra stevig. Van carbon worden vliegtuigen gemaakt.  De naalden zullen niet snel breken, ze kunnen echter wel splijten vandaar ook de metalen punt.

De aangezette metalen punten zijn een extra “overgang”.

4 een vaste of verwisselbare rondbreinaald?

Wat is voor U belangrijk?

 

Een Verwisselbare rondbreinaald dat wil zeggen; 1 losse kabel en 2 losse naaldpunten. deze bevestigt u zelf aan elkaar.
De keuze voor vast of verwisselbaar is niet van belang voor uw breiwerk.  Maar wel voor u gemak. Met verwisselbare rondbreinaalden bent u iets flexibeler in het wisselen van naalddikte (mits u alles in huis heeft). U stapt zo over op een iets dikkere naald. Ook met de lengte van de naald bent u nu flexibeler, wordt de naald te vol dan zet u er een langere kabel tussen.  Merken van verwisselbare naalden die wij leveren zijn Drops, Knitpro, Hiya-Hiya en Chiaogoo 

verwisselbare naalden

5 wat is swivel en wat zijn de voordelen? 

 

“Swivel”

Swivel is een Engels woord voor draaien. En dat is ook precies waar het voor staat.  De naald kan, als hij aan de kabel vast geschroefd zit, 360º draaien.  Door dit Swivel systeem draaien de naaldpunten tijdens het breien moeiteloos rond aan de kabel, en de kabel zal dus nooit hinderlijk gaan knikken of kronkelen. Tevens draaien de naaldpunten minder snel los van de kabel. 
 Niet alle merken hebben swivel kabels.  Hiya-Hiya en Chiaogoo hebben deze wel en Knitpro heeft nu de Mindful kabel die ook het swivel systeem heeft. 

swivel naalden

Vaste rondbreinaalden

winkel- openingstijden

Donderdag tot en met zaterdag 12.00-17.00 Uur
Tenzij deze dagen géén speciale of feestdagen zijn.  
Houdt op speciale dagen onze openingstijden in de gaten. 


Vakantie :
15 JULY -15 AUGUSTUS 

 

 

Finlandia Import in Bergen (NH) 

 

Adres winkel